Mak biely je prastarý druh maku s orieškovou arómou. Použite tak isto ako mak modrý- do koláčov, pečiva, k posypaniu... Používa sa obzvlášť ako náhrada orechov. Makovice sa pri zrelosti neotvárajú, je označovaný ako slepý mak a kvitne ružovo.
Mak siaty (Papaver somniferum) je rastlina z čeľade makovité (Papaveraceae). Je to jednoročná rastlina s kvetmi, ktoré sú bielej, ružovej, červenej alebo fialovej farby. Mak sa využíva už niekoľko tisíc rokov. Najstaršie stopy dokladajúce jeho využívane pochádzajú zo 6. tisícročia pred Kr. z oblasti Stredomoria. V 9. storočí sa mak siaty dostal z oblasti Perzie až na územie Číny. Česko patrí vo svetovom meradle k najvýznamnejším pestovateľským štátom, ale veríme že sa to čoskoro zmení. Takmer všetka produkcia je určená pre potravinárstvo, makovina (Caput papaveris, Fructus papaveris maturity, t. j. čisté, vyklepané makovice so stopkou najviac 10 cm dlhou) sa využíva vo farmácii. Mak sa široko používa predovšetkým pri príprave makového pečiva. Viac než 4/5 produkcie je exportovanej, predovšetkým do slovanských krajín, kde je mak tradičnou pochúťkou. Mak je zdrojom vápnika, železa, fosoru, draslíka.
Výživové hodnoty na 100g (Zdroj: http://www.pbd-online.sk/)
Energetická hodnota: 537kcal/2241kJ
Tuky: 43,8g
z toho nasýtené mastné kyseliny: 5,14g
Sacharidy: 24,2g
z toho cukry 1,4g
Bielkoviny: 20,4g
Soľ: 0,04g
Vápnik: 1357mg
Fosfor: 936mg
Železo: 8,75mg
Draslík: 832mg